La nuit sacrée : roman - Ben Jelloun, Tahar, 1944- (Paris : Seuil, 2014)
In dit vervolg op "L'Enfant de sable" (a.i. 85-46-012-5) vertelt de Arabische hoofdpersoon (als meisje van 20 jaar eindelijk bevrijd uit de leugenachtige positie voor een jongen te moeten doorgaan) in welke dubieuze posities zij ook na de dood van haar vader heeft moeten leven. Zij komt in contact met een blinde man, die evenals zij gedwongen werd tot een onnatuurlijk leven door zijn oudere, gefrustreerde zuster, die hem totaal van haar afhankelijk had gemaakt. Wanneer zij beiden -tastend- hun weg tot elkaar menen gevonden te hebben en een korte periode van heimelijk geluk beleven wordt daaraan een abrupt einde gemaakt door de jaloezie van de wederzijdse verwanten. In de totale afzondering van een kerker, ten prooi aan afschuwelijke visioenen en hallucinaties alsook aan werkelijk wrede martelingen, kan haar geest zich zuiveren van alles wat haar leven had bezoedeld en komt zij tot de sereniteit waartoe zij bij haar geboorte bestemd scheen te zijn. Geen moeilijk, wel poëtisch taalgebruik, geladen met Oosterse filosofie en mystiek. © NBD Biblion
Een Arabisch meisje, dat door haar vader als jongen is opgevoed, kan na zijn dood eindelijk zichzelf zijn, maar ze moet een lange weg gaan voordat ze vrede vindt.
Vrouwen ; Marokko