Robby en zijn vrienden - Janssen, Kolet, 1955-; Verplancke, Klaas, 1964- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2016)
Er wordt enorm naar gevraagd: (prenten)boeken waarin de verschillende thuissituaties van kinderen eens worden uitgelicht. Wat bij het ene kind thuis de normaalste zaak van de wereld is, is bij het andere kind ondenkbaar. Is het traditionele huishouden met papa, mama en hun kroost in onze huidige samenleving nog de norm? Kinderen komen in aanraking met andere culturen, gewoontes en gezinssamenstellingen. In dit prentenboek worden de gezinnen van Lena, Jeroen, Fatmira en Robby in de kijker gezet. De kinderen moeten voor school samenwerken. Al tijdens het brainstormen wordt het duidelijk dat iedereen anders is, al is het maar door de verschillende ide [lees meer]eën die ze aanbrengen. Robby komt uit een gezin dat het niet breed heeft, Fatmira is een moslimmeisje en wordt volgens die waarden opgevoed, Jeroens ouders zijn gescheiden en Lena's vader kan niet werken wegens rugproblemen. Ondanks de verschillen proberen de kinderen en de ouders de schoolopdracht tot een goed einde te brengen. Door elkaar te helpen moet dat zeker lukken. ​Het thema is zeker actueel, maar van deze uitwerking ben ik niet zo gek. De verschillen worden in mijn ogen te stereotiep behandeld. Bij de illustraties staat vrij veel tekst. Het is dus eerder een prenten/leesboek geworden. De doelgroep start vanaf een jaar of vier, maar ook de leerlingen van de lagere school kunnen nog iets leren uit dit verhaal. Voor hen zijn de illustraties dan misschien niet meer zo aantrekkelijk. Het verhaal is voor mij niet 'spontaan' genoeg. Achteraan in het boek wordt er vermeld dat dit boek tot stand gekomen is in samenwerking met 'Samen tegen armoede'. Dat is voor mij net iets te duidelijk. De auteur en de illustrator hebben duidelijk 'een opdracht' gekregen. 27 januari 2017© Pluizer29http://www.pluizer.be
Over hoe belangrijk goede vrienden zijn. Vanaf 4 jaar. Robby heeft het thuis niet breed en dat is soms lastig. Gelukkig heeft hij heel goeie vrienden. Lena's papa is ziek en kan niet meer werken. Fatmira is moslim. Soms zijn er andere regels bij haar thuis. Dit boek toont kinderen dat elke thuis-situatie anders is. Maar goede vrienden steunen elkaar door dik en dun.
Armoede ; vriendschap
Vanaf 3-5 jaar
Keywords: Vriendschap