Elke les telt : 6 principes voor effectief leren en lesgeven - Allison, Shaun, ....-; Tharby, Andy, ....- (Zoetermeer : Pica, 2017)
Steeds zijn er nieuwe concepten en ideeën over waar we naartoe moeten met het onderwijs. Dat is natuurlijk ook nodig, want de ontwikkelingen in de maatschappij staan niet stil. De auteurs van dit boek gaan echter terug naar de basis: geef kinderen goed les en ze zullen presteren, en als ze presteren zien ze zichzelf als succesvolle leerlingen. Hierbij gaan ze uit van twee waarden: excellentie en groei. In zes belangrijke basisprincipes komen deze waarden steeds weer terug. 1. Uitdaging: daag leerlingen uit en heb hoge verwachtingen. 2. Uitleg: verhelder de lesstof en maak deze concreet. 3. Modelen: laat zien hoe jij de lesstof en eventuele problemen aanpakt. 4. Oefening: laat leerlingen vaak oefenen, zodat ze zelfstandig kunnen toepassen wat jij hun leert. 5. Feedback: vertel leerlingen hoe ze het doen, aan welke doelen ze werken en hoe ze deze bereiken. Benut hun feedback om je onderwijs te verbeteren. 6. Vragen: stel vragen om na te gaan of leerlingen de lesstof begrepen hebben en om over te gaan tot diepgaand leren Bij de principes – alle gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek – krijgt de lezer veel praktische strategieën om een keuze uit te maken en direct mee aan de slag te gaan. Dit maakt het boek een complete en onmisbare toolkit, die leraren helpt ervoor te zorgen dat elke les telt. Voor schoolleiders is er bovendien een hoofdstuk over de implementatie van de principes in de gehele school.
Keywords: Lesgeven