Legaal maar fataal : hoe de grote industrieën onze gezondheid bedreigen - Freudenberg, Nicholas, ....-; Matthews, Sonja, ....- (Rotterdam : Lemniscaat, 2017)
Legaal maar fataal. De strategieën van de zes grote industrieën die alcohol, auto's, wapens, voeding, medicijnen en tabak produceren, blijken verrassende overeenkomsten te vertonen. Vrijwel altijd is hun beleid gericht op het omzeilen, ontkrachten of tegenhouden van overheidsmaatregelen die de verkoop van hun eigen producten kunnen belemmeren - en dat heeft zeer schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid. En de overheid? Die is vooral gevoelig voor de wensen van de industrieën en blijkt niet in staat om haar burgers effectief te beschermen tegen het op de markt brengen van ronduit gevaarlijke producten. Nicholas Freudenberg, hoogleraar Public Health in New York, is de eerste die de macht van de multinationals, het tekortschieten van de overheid en de groeiende druk op de gezondheidszorg met elkaar verbindt in een veelomvattend boek. Dat levert een schokkend beeld op.
Keywords: Gezondheidsbeleid