De levensloop van de mens : ontwikkeling en ontwikkelingsmogelijkheden in verschillende levensfasen - Lievegoed, Bernard, ....- (Rotterdam : Lemniscaat, 2017)
Deze studie over de menselijke levensloop is gebaseerd op veertig jaar ervaring als o.m. psychiater en bedrijfspsycholoog. Aangetoond wordt dat de kijk op elke levensfase in directe relatie staat met het mensbeeld dat men er voor zichzelf op nahoudt. Lievegoed kiest duidelijk voor een personalistisch mensbeeld en blijkt sterk door de ideeën van Rudolf Steiner beïnvloed. In zeven hoofdstukken komt het menselijk leven onder het aspect van ontwikkeling aan de orde, waarbij lichaam, psyche en geest steeds tot één beeld voeren. Voor een breed publiek wordt op toegankelijke wijze inzicht geboden in de eigen levensloop en die van anderen, geïllustreerd met korte verwijzingen met wetenschappelijke literatuur. Een manco lijkt me dat deze niet verder reikt dan 1976, zodat aan recente maatschappelijke tendensen zoals autonomie en individualisering niet wordt toegekomen. Overigens is de behoefte aan waarde-oriëntatie tegenwoordig aan het toenemen, zodat wellicht toch op een groeiend lezerspubliek kan gerekend worden. © NBD Biblion
Overzicht, gebaseerd op het mensbeeld van de antroposofie, van de problemen en mogelijkheden van de verschillende levensfasen die de mens doorloopt van kind tot bejaarde.
Keywords: Ontwikkelingspsychologie