Geef mij een potlood en ik ga tekenen : culturele levensloop in woord en beeld - Monsma, Dirk, ....- (Rotterdam : Lemniscaat, 2012)
In dit rijk geïllustreerde boek onderzoekt Dirk Monsma welke factoren bepalend zijn voor je culturele levensloop. In tientallen interviews met muzikanten, kunstenaars, docenten in het basis- en voortgezet onderwijs, bestuurders, wetenschapsbeoefenaars en kinderen komen vier invloedssferen naar voren: ouders/opvoeders, vrienden, kunstdocenten en culturele instellingen. Uiteindelijk pleit hij voor het integreren van kunst- en cultuureducatie in het curriculum van school: gebruik de expertise van je team, huur professionele cultuurcoaches en kunstenaars in en verweef cultuuronderwijs en het ontwikkelen van creativiteit met vakken als taal en rekenen. Dat klinkt mooi, maar hoe dit in de praktijk georganiseerd moet worden ten aanzien van werkdruk en financiën blijft in het midden. Het boek is dan ook niet meer dan een (waardevolle) inspiratiebron. Monsma is adviseur cultuuronderwijs en onder andere voormalig directeur van Het Kunstweb in Amsterdam en het SKVR. Hij schreef eerder het boek 'Kijk, ik kan zilver maken' (2008)* over de noodzaak van kunsteducatie. Voor de professional in onderwijs en/of cultuur. © NBD Biblion
Met foto's van Rinie Bleeker - Monsma pleit voor een centralere plaats van cultuuronderwijs in het lesprogramma. Hij onderzoekt hoe scholen en culturele instellingen kunnen bijdragen aan de culturele levensloop van ieder kind. Daartoe sprak hij met hij kinderen, kunstenaars, docenten en wetenschappers over hun ervaringen met kunst.
Keywords: Beeldende vorming