Leerproblemen en leerstoornissen : remedial teaching en behandeling : hulpschema's voor opleiding en praktijk - Ruijssenaars, Wied (Aloysius Johannes Joseph Maria), 1951- (Rotterdam : Lemniscaat, 2017)
Aan de hand van concrete schema's wordt het cyclisch proces van handelingsgerichte diagnostiek, behandeling en evaluatie van leerproblemen en leerstoornissen op verschllende beslissingsniveaus beschreven en uitgewerkt om zo bij stagnatie van dit proces tot een doelgericht en adaptief handelingsplan te komen. In het begin van het boek worden de algemene kaders besproken en begrippen geformuleerd, gevolgd door een aantal analyse- en beslissingsmodellen met betrekking tot taak-, instructie- en leerlingspecifieke kenmerken. Op deze manier tracht men de lezers, remedial teachers en academici in opleiding en praktijk op een zeer concrete, praktische manier zicht te geven op de zinvolle combinatie van remediale kennis met psychologische theorieën over cognitieve vaardigheden en functiegebieden die gerelateerd zijn aan het taal- en rekenproces. Dit leerwerkboek, geschreven door de gerenommeerde hoogleraar in de orthopedagogiek, sluit af met een overzicht van effectstudies, een concrete uitwerking van het handelingsplan en praktische opdrachten voor studenten. © NBD Biblion
Keywords: Leer- en gedragsproblemen