Leesproblemen en dyslexie : beschrijving, verklaring en aanpak - Van der Leij, Aryan (Dirk Aryan Vegter), 1946- (Rotterdam : Lemniscaat, 2013)
Dit handboek behandelt in drie delen op diepgaande wijze de beschrijving, verklaring en aanpak van leesproblemen en dyslexie. De beschrijving van de invloed van omgevingsfactoren (zowel thuis als op school) bij leesproblemen is praktisch. Een voorbeeld hiervan is de interactie tussen leraar en leerling. Dit deel wordt gevolgd door interventies gericht op specifieke leerlingen – met casusvoorbeelden. In deel drie is aandacht voor methodieken wat betreft vaardigheden, maar ook voor de aanpak in de groep (nadruk op directe instructie) en de individuele aanpak zowel binnen als buiten de school, zowel in het basis- als voortgezet onderwijs. De auteur is hoogleraar Orthopedagogiek en verbonden aan de UvA. De tweede druk is door hem in 2003 geactualiseerd met recente onderzoeksresultaten en publicaties, herformulering van de paragraaf 'bottom-up'-factoren en informatie over het Protocol Leesproblemen en Dyslexie. Deze vierde druk is ongewijzigd. Naast de zeer uitgebreide theoretische achtergrond bevat het boek veel verklarende noten en literatuurverwijzingen. Dit leerwerkboek is een waardevol naslagwerk voor met name remedial teachers, orthopedagogen en docenten primair onderwijs. © NBD Biblion
Professor Van der Leij, expert op het gebied van leesproblemen, geeft aan dat het belangrijk is om in de eerste plaats te bepalen wat het leesonderwijs beoogt. De volgende stap is om op basis van de doelstellingen een analyse te maken van de taken waarvoor de leerling zich gesteld ziet. Voorts breidt hij de taakanalyse uit tot de mentale processen die eraan ten grondslag liggen, de processen die de informatieverwerking bepalen. Daarnaast richt hij zijn analyse ook op de achterliggende factoren die bepaalde verschijnselen op taak- en procesniveau veroorzaken of in stand houden. De op deze manier verkregen inzichten zet de auteur in de laatste zes hoofdstukken om in bruikbare methodieken en maatregelen voor de aanpak op groeps-, school- en individueel niveau. Daarmee biedt dit boek een helder overzicht van de behandelingsmethoden van leesproblemen. Professor dr. A. van der Leij is hoogleraar Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam.
Eerder verschenen o.d.t. : Leesproblemen : beschrijving, verklaring en aanpak
Keywords: Leesstoornissen ; kinderen