Hoogsensitieve personen : hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt - Aron, Elaine N., 1944- (Amsterdam : Lev, 2016)
Een op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid, en vele grote kunstenaars en denkers die de wereld heeft voortgebracht waren HSP's. Veel HSP's zijn uiterst consciëntieus en intuïtief. Maar de eigenschap heeft ook lastige kanten: HSP's hebben de neiging snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving, waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen. HSP's hebben vaak last van onzekerheid en van sociale belemmeringen. Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een HSP, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef een toegankelijk en bruikbaar boek voor HSP's én voor de mensen in hun omgeving. Het boek bevat zelftests, veel praktijkgevallen en tips om met overgevoeligheid om te gaan, van onzekerheid af te komen en een nieuwe sociale balans te vinden. Dit boek is al voor velen een eyeopener geweest. Klachten waar men zich al jaren voor schaamde werden ineens in een verrassend nieuwe en heldere context geplaatst. Dit boek bevat tips en adviezen voor het omgaan met overgevoeligheid, over hoe van je onzekerheid af te komen en een nieuwe sociale balans te vinden. Vele tienduizenden mensen, waaronder Daphne Deckers, vonden in dit boek de (h)erkenning waarnaar ze op zoek waren.
Mensen die in hoge mate gevoelig zijn voor hun omgeving, kunnen daar behoorlijk veel last van hebben. De auteur, psycholoog, hoogleraar en schrijfster, is zelf wat zij noemt een hoog sensitief persoon (HSP). Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20 % van de bevolking hoog sensitief is: men is bewuster, gevoeliger, ingetogener dan anderen en daardoor sneller van slag door chaos, harde geluiden of mensenmassa's. De aanpak van het boek berust op vier pijlers: zelfkennis verwerven, een nieuw kader scheppen, oude wonden helen en omgaan met sensitiviteit. In tien hoofdstukken gaat de auteur in op 'de feiten' van het sensitief zijn en op 'de uitdaging' van een nieuwe manier van omgaan met eigen gevoeligheden. Een interessante benadering van het fenomeen dat veel mensen door hun constitutie snel last hebben van 'te veel stimulatie'. Het boek bevat tips en beschouwingen onder meer over medicijnen en over de ook aanwezige voordelen van een bovengemiddelde sensitiviteit. © NBD Biblion