Pijn is persoonlijk : over leven met chronische pijn - Schefferlie, Marleen, ....- (Utrecht : Kosmos Uitgevers, 2017)
'Pijn is persoonlijk' van Marleen Schefferlie is zowel haar eigen 'pijn-cv' als het verhaal van tien lotgenoten: zij lijden aan fybromyalgie en andere chronische pijn. Eén op de vijf mensen heeft chronische pijn in de vorm van bijvoorbeeld reuma, migraine of ME waarbij het centraal zenuwstelsel pijnprikkels blijft doorgeven. Toch is pijn nog steeds een taboe, waardoor patiënten die vaak verbergen. Marleen Schefferlie stelt de ervaring centraal: de pijngeschiedenis, de therapieën en de levensfilosofie die hen op de been houdt. Het zijn persoonlijke verhalen vol wijsheid en kracht. 'Een zeer persoonlijke kijk in het leven en de beleving van mensen met pijn. Het taboe dat rust op praten over pijn wordt in dit boek doorbroken.' - Rinie Geenen, hoogleraar psychologie Universiteit Utrecht
Keywords: Fibromyalgie