Autismespectrumstoornissen bij volwassenen : een praktische gids voor volwassenen met ASS, naastbetrokkenen en hulpverleners : DSM-5 editie - Spek, Annelies, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2017)
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS). Tot ongeveer tien jaar geleden werd ASS vooral bij kinderen herkend en gediagnosticeerd. Dat ASS ook voor kon komen bij volwassenen of dat kinderen met ASS volwassen worden, daar werd vreemd genoeg niet aan gedacht. Inmiddels is duidelijk geworden dat de symptomen veranderen naarmate men volwassen wordt. En hoewel ASS zeker ook positieve kwaliteiten met zich meebrengt - zoals een goed oog voor detail, doorzettingsvermogen, oprechtheid, gevoel voor humor, betrouwbaarheid en consequentheid - blijven er helaas ook veel beperkingen. In Autismespectrumstoornissen bij volwassenen beschrijft Annelies Spek wat we op dit moment weten over ASS. In het eerste deel staat ze stil bij de oorzaken en de rol van erfelijkheid en omgevingsfactoren daarin. Ook gaat ze in op de bijzonderheden in de informatieverwerking van mensen met ASS. In het tweede deel komen de gedragskenmerken aan bod zoals deze beschreven worden in de DSM-5. In het derde deel gaat Annelies Spek in op een aantal belangrijke thema's, zoals het diagnostisch proces, seksualiteit en verschillen tussen mannen en vrouwen met ASS. Het boek sluit af met een hoofdstuk over hoe autisme zich ontwikkelt over de verschillende levensfasen. Door de heldere stijl, praktische tips en adviezen is dit boek zowel geschikt voor volwassenen met ASS zelf, als voor betrokkenen, zoals familieleden en werkgevers. Daarnaast kan het boek gebruikt worden door hulpverleners om kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen, of als aanvulling bij het geven van psycho-educatie. Annelies Spek is als klinisch psycholoog en senior onderzoeker werkzaam bij het Centrum Autisme Volwassenen, GGZ Eindhoven. De illustraties zijn gemaakt door René Hazebroek, www.rhaillustraties.nl.
In het woud van klassiek autisme, het Aspergersyndroom, PDD-NOS en autismespectrumstoornissen (ASS) bij kinderen en/of volwassenen is het snel verdwalen. De American Psychiatric (en niet Psychological zoals de schrijfster denkt) Association heeft in 2013 de DSM-IV vervangen door de DSM-5. Hierin worden alle diagnostische criteria aangescherpt en bestaan er alleen nog de ASS. De auteur geeft eerst een goed overzicht van genetische en omgevingsfactoren als oorzaken en de cognitieve veranderingen als gevolg daarvan. Daarna gaat zij aan de hand van deze nieuwe criteria overzichtelijk langs alle door ASS veroorzaakte gedragskenmerken. Tenslotte over diagnostiek, sekseverschillen, seksualiteit en ASS in verschillende levensfasen. Gelardeerd met leuke tekeningen en uitspraken. Goed leesbaar, maar een index ontbreekt. Geschikt handboek voor volwassen ASS-patiënten en hun leefomgeving, maar door de nieuwe criteria en achtergrondgegevens zeker ook voor hulpverleners. © NBD Biblion
Keywords: Autisme ; volwassenen