Zorginnovatie volgens het cappuccinomodel : voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg - Schrijvers, Guus, ....- (Amsterdam : Thoeris, 2014)
Meer gezondheid bij gelijkblijvend budget. Ook al stijgt het aantal kankerpatiënten per jaar met 4 procent en vergrijst de bevolking jaarlijks. Ook al komen er meer mensen met chronische aandoeningen en multimorbiditeit. Meer zorg voor evenveel geld, dat kan, legt prof. dr. Guus Schrijvers uit in Zorginnovatie volgens het cappuccinomodel. Het kan als zorginnovatie gelijk opgaat met cappuccinofinanciering. Hierbij ontvangen alle zorgaanbieders een abonnementstarief of salaris en een kleine betaling per verrichting. Als schuim op de cappuccino ontvangen zij betaling voor kwaliteitsverbetering en innovatie. Voor alle sectoren van preventie en zorg zoekt Schrijvers uit welke inhoudelijke en financiële innovaties er mogelijk zijn. Dat levert praktische, realistische innovaties op voor de oncologie, verslavingszorg, farmacie, geestelijke gezondheidszorg, eerstelijnszorg, tweedelijnszorg, acute zorg, geboortezorg, ouderenzorg en meer disciplines. Zorginnovatie volgens het cappuccinomodel is hét standaardwerk over zorginnovatie voor professionals in de gezondheidszorg. Voor artsen, gezondheidswetenschappers, apothekers, verloskundigen, verpleegkundigen, beleidmakers, zorgverzekeraars, verpleegkundigen, politici, vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties ... Kortom, dit boek is een must voor iedereen die zich bezighoudt met gezondheid en geld. En wie is dat niet? Prof. dr. Guus Schrijvers is gezondheidseconoom en oud-hoogleraar public health bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij schreef dit boek op basis van zijn wetenschappelijke kennis en zijn bestuurlijke en persoonlijke ervaringen. Voor dit boek verzamelde hij 600 publicaties over zorginnovaties en hun financiering in veel verschillende landen. Die praktijkvoorbeelden bespreekt hij tegen de achtergrond van nieuwe inzichten over gedragseconomie, populatiegebonden bekostiging, Triple Aim en Shared Savings.