Hulpgids Asperger-syndroom : de complete gids - Attwood, Tony, ....- (Amsterdam : Uitgeverij Nieuwezijds, 2014)
Dit boek dat zich goed leent voor psycho-educatie over stoornissen uit het autistisch spectrum, heeft een belangrijke voorlichtende waarde. Het is geschreven vanuit een diepe empathie voor mensen die lijden aan het syndroom. De auteur kruipt als het ware in hun huid en verwoordt wat in deze autisten omgaat. Ze zijn vaak specifiek begaafd, maar zoeken vanuit hun behoefte om bij zichzelf te zijn ook een isolementspositie. Ze worden moeilijk door anderen begrepen. Het is daarom dat dit voorlichtingsboek zo belangrijk is; er is veel ontdekt sinds Hans Asperger ongeveer honderd jaar geleden het syndroom als eerste beschreef. Deze hulpgids geeft een goed beeld van de huidige stand van zaken: over de wetenschapsontwikkelingen op dit terrein, belangrijke observaties over het gedrag en over de behandelings- en aanpakmethoden. Enigszins pretentieus wordt dit boek omschreven als de complete gids. maar het moet gezegd worden dat de auteur een vrij volledig beeld geeft. Hij beschrijft onder meer het syndroom, licht de diagnose toe en geeft een beeld van de ontwikkeling van het sociale leven van de Aspergerpatiënt. Handig zijn de verklarende woordenlijst en het literatuuroverzicht. Een bruikbare en informatieve gids voor vakgenoten en belangstellenden. © NBD Biblion
Tony Attwood is internationaal de grootste autoriteit op het gebied van het Aspergersyndroom. In deze toegankelijke gids geeft hij inzicht in de stand van zaken op het gebied van deze stoornis in het autistisch spectrum. Alle aspecten van het Aspergersyndroom - bij kinderen en volwassenen - komen aan bod: kenmerken en oorzaken diagnose en het effect daarvan sociaal inzicht en vriendschap plagen en pesten theory of mind (Tom) perceptie van eigen en andermans emoties speciale interesses taal en spraak cognitieve vaardigheden beweging en coordinate sensorische problemen studie-en loopbaanmogelijkheden veelgestelde vragen nuttige literatuur en websites De Hulpgids Asperger-syndroom is de complete en meest gezaghebbende gids voor mensen met het Asperger-syndroom en iedereen die ermee te maken heeft: ouders, hulpverleners, therapeuten en docenten. Tony Attwood geeft wereldwijd workshops en is directeur van een kliniek voor diagnose en behandelingvan kinderen en volwassenen met het Asperger-syndroom in Brisbane, Australie.
Keywords: Autismespectrumstoornissen