De weerbare sporter : macht, misbruik en kwetsbaarheid - Wieldraaijer, Eimer, ....-; Wber, Maarten, ....-; Moget, Petra, ....- (Deventer : ...daM i, 2007)
"Sporters met ambitie vormen een buitengewoon kwetsbare groep" (Marcel Wouda) "Ouders snappen niet precies hoe het er in de zaal aan toegaat" (Verona van de Leur) "Een topsporter is zo kwetsbaar als een kind" (Johan Steenbergen) "Weerbaarheid krijgen we in onze opvoeding niet aangeleerd" (Lydia la Rivière-Zijdel) Sport kan het beste in mensen naar boven halen - doorzettingsvermogen, teamgeest, fair play - maar heeft ook zijn duistere kanten. Dan gaat het niet langer om het plezierof om de overwinning, maar vooral om macht. Kwetsbare sporters kunnen in die strijd slachtoffers worden. Machtsmisbruik in de sport heeft vele gezichten, variërend van aanhoudende pesterijen binnen een team, tot seksuele intimidatie door een trainer en druk van begeleiders om verboden middelen te gaan gebruiken. Waarom roept sport zulk tegenstrijdig gedrag op in mensen? In dit boek vertellen Marcel Wouda en Verona van de Leur hoe ze hun eigen kracht hebben leren kennen en gebruiken om zich teweer te stellen. Voetbaltrainer Ron Jans en Rabo-man Vincent Pijpers belichten hun rol in dit krachtenspel. Mart Smeets geeft zijn visie op de rol van de media. Petra Moget en Maarten Weber analyseren op basis van deze en andere interviews wat de sport zelf kan doen om mensen sterker te maken. "Spelers mogen falen, maar niet bang zijn fouten te maken" (Ron Jans) "Wie niets te verbergen heeft, hoeft de pers niet te vrezen" (Mart Smeets)
In 17 diepgaande interviews komt het onderwerp macht, misbruik en kwetsbaarheid van de topsporter aan de orde. In deze interviews benadrukken verschillende mensen, waaronder (ex)topsporters en vertegenwoordigers van de media en sponsorend bedrijfsleven aan welke krachten en gevaren de topsporter bloot komt te staan tijdens zijn/haar carrière. Deze krachten variëren van ogenschijnlijk eenvoudige pesterijen, doping tot aan pure seksuele intimidatie. Het zijn slechts voorbeelden van macht en misbruik in de sport. Bij de interviews zijn kleurenportretten van de geïnterviewden opgenomen. Achterin het boek is een consensusverklaring opgenomen, samengesteld door de Medische Commissie van het IOC. © NBD Biblion
Keywords: Sportpsychologie