Cognitieve gedragstherapie bij autisme : een praktisch behandelprogramma voor volwassenen - Schuurman, Caroline, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2013)
Eerste Nederlandstalige behandelprogramma voor cognitieve gedragstherapie bij volwassenen met autisme Terwijl de aandacht voor autisme bij kinderen inmiddels redelijk groot is, is er voor de behandeling van volwassenen met autisme nog niet veel voor handen. En dat terwijl ook volwassenen met autisme tegen veel dingen aanlopen die het dagelijks leven ingewikkeld maken. Cognitieve gedragstherapie bij autisme biedt een zeer bruikbaar behandelprogramma voor volwassenen met autisme. In een toegankelijke stijl zet Caroline Schuurman in drie delen het uiterst praktische programma uiteen. In het eerste deel biedt Schuurman een introductie op autisme en cognitieve gedragstherapie en laat zij zien hoe cognitieve gedragstherapie kan worden gebruikt bij de behandeling van autisme. In deel twee wordt het behandelprogramma stap voor stap besproken en vinden professionals uitgebreide aanwijzingen om het in de praktijk toe te passen. In dertien bijeenkomsten kan de therapeut samen met de cliënt werken aan het omgaan met autisme, het omgaan met spanning en problemen en het bevorderen van helpende gedachten. Deel drie, ten slotte, bevat per bijeenkomst zeer bruikbare werkbladen, oefeningen en checklists voor cliënten die direct in therapie kunnen worden ingezet. Met het behandelprogramma kunnen volwassenen met autisme hun: * klachten verminderen * coping-vaardigheden en zelfregulatie vergroten om comorbide stoornissen - zoals angst- en stemmingstoornissen - te voorkomen, * constructief gedrag en zelfacceptatie bevorderen * en strategieën leren om tekorten te compenseren die niet kunnen worden veranderd. Cognitieve gedragstherapie bij autisme is een onmisbaar boek voor elke professional die met volwassenen met autisme werkt. Caroline Schuurman is werkzaam als gz-psycholoog bij Centrum Autisme te Leiden. Centrum Autisme is een gespecialiseerd diagnostiek- en behandelcentrum op het gebied van autisme.
Keywords: Autisme