Toen was geweld heel gewoon : de dodelijke romantiek van voetbalhooliganisme - Schotanus, Friso, 1976- (Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, 2017)
Wekelijks massale vechtpartijen op de tribunes, spijkerbommen die tussen het publiek ontploften, vluchtende politie; in de jaren zeventig, tachtig en negentig was voetbalgeweld heel gewoon. Ondanks, of misschien wel dankzij de dreiging van dat geweld, heeft het voetbalstadion altijd een magische aantrekkingskracht gehad op veel jongens. Zo ook op Friso Schotanus. Hij vroeg zich af: waar komt het geweld vandaan, waarom trekt het zo veel mannen aan en hoe kon het zo escaleren dat er doden vielen? Friso Schotanus reisde naar Engeland om de roots van het hooliganisme te zoeken. Hij reconstrueert gebeurtenissen aan de hand van persoonlijke verhalen, zoals de invasie van Tottenham-hooligans in Rotterdam in 1974, het Heizeldrama in 1985, het politiek beladen voetbalgeweld in het Oostblok (1990) en de slag bij Beverwijk, waarbij Carlo Picornie om het leven kwam (1997). Toen was geweld heel gewoon gaat niet alleen over geweld en pijn, maar ook over kameraadschap en clubliefde.