Schoolgids autisme - Wieken, Ginette, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2013)
Als ervaringsdeskundige moeder van een normaal begaafde zoon met het syndroom van Asperger (1990) en een verstandelijk gehandicapte autistische dochter (1994) richt de auteur zich zowel tot de ouders-lotgenoten (in het eerste deel) als tot de pubers zelf (deel twee). Het boek verdient veel aandacht omdat het zich enerzijds concentreert op een leeftijdscategorie die niet vaak wordt beschreven, anderzijds omdat de auteur zich ook direct richt tot de jongeren zelf. Het boek omvat dan ook tal van praktische adviezen voor zowel de ouders als voor jongeren. Zo wordt ingegaan op o.a. de keuze voor een middelbare school, de voorbereiding op de eerste schooldag, omgaan met plagen en pesten, het plannen van huiswerk en strategieën voor feestjes. Ook is er beknopt aandacht voor bv. de keuze voor een vervolgopleiding en het op kamers gaan. Doordat de auteur praat als moeder, maar ook als leerkracht is zij beter geschikt dan wie ook om de uitdagingen concreet en helder te beschrijven. Vooral in het deel voor de jongeren zelf staan enige lijntekeningen in zwart-wit. De uitgave heeft een sober omslag. Achterin staan enige lees- en kijktips en websites. Voor jongeren vanaf ca. 12 t/m 18 jaar, hun ouders en docenten. © NBD Biblion
Hoe kies je een middelbare school en hoe ga je om met medeleerlingen? Adviezen en tips voor jongeren met autisme over het voortgezet onderwijs. Met informatie voor opvoeders en enkele zwart-witillustraties. Vanaf ca. 12 t/m 18 jaar.
Keywords: Autisme ; kinderen ; onderwijs