Recht en samenleving anders bekeken : filosofische perspectieven - Weymans, Wim, ....- (Leuven : Acco, 2017)
In dit handboek toont Wim Weymans hoe rechtsfilosofie toelaat om anders te kijken naar relevante hedendaagse thema's zoals de kloof tussen burger en politiek, de vluchtelingencrisis of de verhouding tussen vrijheid en veiligheid in tijden van terreur. Gaandeweg wordt daarbij duidelijk hoe verschillende filosofische methoden ons kunnen helpen om anders te kijken naar vertrouwde ideeën. Anders dan in bestaande inleidingen, komen in dit handboek daarbij vaak filosofen zelf aan het woord. Dit handboek is zowel voor studenten als een breder publiek bedoeld. Het boek begint met de geboorte van onze moderne tijd uit het relativisme en het verdwijnen van een gedeeld fundament. Aansluitend schetst de auteur de klassieke pogingen om een verdeelde samenleving alsnog samen te houden (Hobbes, Locke, Burke en Paine) en bespreekt hij de vrijheid in die samenleving. Dan volgt een kritische ontmaskering van het recht (Foucault en Marx) die ook wordt toegepast op de geschiedenis van de mensenrechten. Een analyse van gelijkheid, de kloof tussen de burger en politiek en de eigenheid van publieke instellingen laat vervolgens toe om op deze ontmaskerende kritiek te antwoorden. Het boek eindigt met de vluchtelingencrisis, waarop zowel de kritiek op het recht als haar verdediging kunnen worden toegepast. Bij het lezen van dit boek wordt niet alleen duidelijk hoe de moderne mens steeds weer zoekt naar alternatieven voor het verdwenen premoderne fundament maar ook waarom deze alternatieven in een democratie best de inzet blijven van een voortdurend politiek debat dat vaak meer onzekerheid dan zekerheid biedt.
Inleiding - 1. de premoderne wereld - 2. de uitdagingen van de moderne tijd - 3. Hobbes en het bestaan van de moderne staat - 4. antwoorden op Hobbes: Locke, Burke en Pain - 5. negatieve en positieve vrijheid bij Berlin -6. de morele grenzen van vrijheid en wetten - 7. Foucault: de samenleving als gevangenis? - 8. Marx en Foucault; het recht kritisch bekeken - 9. mensenrechten kritisch bekeken - 10. Tocqueville over gelijkheid - 11. over politiek en de kloof met de burger - 12. publieke instellingen en het rollenspel - 13. vluchtelingen als uitdaging voor mensenrechten en humanitair handelen - epiloog
Bevat: literatuurlijst, begrippenlijst
Keywords: rechtsfilosofie