Onzekerheid. : over leven in de risicomaatschappij - Geldof, Dirk, 1965- (Leuven : Acco, 2017)
De recente terreuraanslagen in Brussel en Parijs raakten vele mensen. Angst en onzekerheid wegen op de samenleving, maar de oorzaken liggen dieper dan de terreurdreiging. De aanhoudende crisis maakt vele mensen onzeker over hun baan, hun inkomen of hun toekomst. Ook klimaatopwarming, groeiende superdiversiteit en veranderende relaties maken de toekomst minder stabiel. De groeiende onzekerheid lijkt paradoxaal: we leven toch in een van de rijkste delen van de wereld, te midden van ongekende technologische vooruitgang? Hoe kunnen we de knagende onzekerheid ondanks de ongekende welvaart begrijpen? Hoe gaan we om met alsmaar snellere veranderingen en groeiende risico's? Onzekerheid. Over leven in de risicomaatschappij reikt een bril aan om onze wankele wereld beter te begrijpen. Voortbouwend op de Duitse socioloog Ulrich Beck analyseert Dirk Geldof de samenleving als een risicomaatschappij. In zijn boek verbindt hij ecologische en klimaatrisico's met globalisering en sociaaleconomische bedreigingen, zoals armoede en werkloosheid. Hij schetst de individualisering als motor van toenemende vrijheid, onzekerheid én tijdsdruk. Tot slot analyseert hij de valkuilen en de kansen van de overgang naar een superdiverse samenleving. Door zijn globale en tegelijk toegankelijke aanpak is dit boek onmisbaar voor al wie de samenhang tussen de vele maatschappelijke veranderingen wil vatten en een kader zoekt om de uitdagingen in deze risicomaatschappij niet langer uit de weg te gaan. Dit boek is een grondige herwerking van een eerdere editie (2011). Het bevat nieuwe thema's en voorbeelden, en steunt op actuele literatuur.
Keywords: Mens en maatschappij ; Maatschappijkritiek