De zes rollen van de leraar : Handboek voor effectief lesgeven. - Slooter, Martie, ....- (Huizen : Pica, 2021)
In De zes rollen van de leraar beschrijft Martie Slooter wat leraren in het voortgezet onderwijs kunnen doen om leerlingen daadwerkelijk te laten leren. Ze beschrijft effectief lerarengedrag aan de hand van zes rollen: de gastheer - de presentator - de didacticus - de pedagoog - de afsluiter - de coach. Dit boek is gebaseerd op de meest actuele, wetenschappelijke inzichten over hoe leerlingen tot leren komen. Slooter gaat niet alleen in op basiskennis, -vaardigheden en overtuigingen die beginnende leraren bezitten. Ze beschrijft met de nieuwe, overzichtelijke leerlijn van de leraar ook helder hoe leraren zich ontwikkelen en wat ervaren leraren kennen en kunnen. Uitgebreid staat Slooter stil bij de zesde rol: de leraar als coach. Als leraren in staat zijn samen met leerlingen te reflecteren op hun leerproces, komt het ultieme doel in zicht, de zelfregulatie van leerlingen, waarbij ze het eigen leren sturen. De zes rollen van de leraar bevat, behalve de leerlijn van de leraar ook concrete gedragsindicatoren en reflectietools. Dit maakt het onmisbaar voor iedere leraar - zowel studerend, beginnend als ervaren.
Keywords: Intervisie; Onderwijskunde