De taal van de architectuur - Cole, Emily, ....- (Kerkdriel : Librero, 2016)
Volgens de inleiding is het doel van dit boek het begrijpelijk maken van de vele architectuurtermen die gebruikt worden om gebouwen te beschrijven, maar eigenlijk is het boek een beknopte architectuurgeschiedenis. Het bijzondere is echter dat als illustratiemateriaal geen foto's worden gebruikt maar originele gravures en etsen uit oude architectuurboeken. Het historisch overzicht beslaat 300 pagina's en gaat van het oude Egypte via Indiase en Japanse architectuur door de Westerse geschiedenis heen naar het begin van de 19e eeuw. Daarna wordt in 20 pagina's nog een aantal architectonische elementen (koepels, daken, torens) toegelicht. Het is erg jammer dat bij de afbeeldingen geen bronvermelding te vinden is zodat nu niet duidelijk is of we naar beroemde plaatjes kijken of niet. De nadruk ligt sterk op Britse architectuur (het merendeel van de auteurs werkt bij de Britse monumentenzorg) en het taalgebruik is niet eenvoudig. Niet voor beginners dus, maar het ziet er wel schitterend uit. Met een verklarende woordenlijst, bibliografie en alfabetisch register. © NBD Biblion
Beknopte geschiedenis van de architectuur - van het oude Egypte tot het begin van de negentiende eeuw - aan de hand van bouwstijlen en architectonische details.
Keywords: Architectuur ; encyclopedieën