On the road - Kerouac, Jack, 1922-1969 (London : Penguin Books, 2000)
Een beatnik vertelt de avonturen die hij met een vriend beleeft tijdens hun reizen van de oost- naar de westkust van de Verenigde Staten, waarbij zij constant op zoek zijn naar hun eigen identiteit en een doel in het leven. - Roadnovel - In de jaren vijftig maakte Amerika een periode door van grote materiële bloei, maar ook van een sterk politiek en sociaal conformisme; het was de tijd van McCarthy en de Koude Oorlog. Als reactie ontstond er een wijdverbreide, maar diffuse tegenbeweging. Onderdeel hiervan vormden de Beats, een groep schrijvers en dichters die een maatschappij predikten waarin individuele vrijheid en persoonlijke ervaring centraal stonden. Sleutelwoorden in hun werk waren jazz, seks en drugs. Jack Kerouac (1922-1969) wordt gezien als een van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van deze stroming. Sal Paradise, hoofdpersoon van deze beroemde roman (1957), doet zijn persoonlijke ervaring vooral op door als een bezetene door Amerika te reizen. Literair gezien is het een zwak, vorm- en ideeënloos boek. Maar zijn gedrevenheid en vitaliteit maakten het buitengewoon geschikt om als symbool te dienen van alles wat de Amerikaanse jeugd duf en verkeerd vond aan haar land, en deze cultstatus heeft het boek tot op heden behouden.
Engelstalige literatuur - English classics
With an introduction by Ann Charters