The New York Triology : City of Glass - Ghosts - The Locked Room - Auster, Paul, 1947-2024 (London : Faber and Faber, 2011)
Medio jaren '80 maakte de Amerikaanse schrijver Auster (1947) naam met drie korte romans die bekend werden als 'The New York trilogie'. Onder die titel zijn de eerder los verschenen romans nu gebundeld. De romans vertonen kenmerken van de detective, maar behandelen thema's als identiteit, schrijverschap, toeval en (nood)lot en de verhouding taal-werkelijkheid. De hoofdfiguren worden geconfronteerd met het verzoek zich te verdiepen in het leven van een ander. Teruggeworpen op zichzelf tijdens zoektochten door New York stellen ze zich vragen omtrent hun eigen zijn. Observator en geobserveerde vallen steeds meer samen in deze bij alle raadselachtigheid glashelder geschreven romans en de lezer mag zich afvragen of hij niet te maken heeft met de hersenspinsels van de in isolement rakende vertellers (vgl. de titel van Austers prozadebuut 'The invention of solitude'*). Er zijn veel onderlinge verbindingen, zoals de ik-figuur van 'The locked room' zelf ook constateert: 'Alle drie de verhalen zijn eigenlijk een en hetzelfde verhaal, maar elk behelst een ander stadium in mijn bewustzijn van waar het om draait.' Zeer intrigerend. Paperback met kleine druk en ruime interlinie. © NBD Biblion
Engelstalige literatuur - English classics
› City of glass / Paul Auster › Ghosts / Paul Auster › The locked room / Paul Auster Samenvatting Bundeling van drie in New York spelende romans over mensen die de levens van anderen naspeuren en daarbij op vragen over hun eigen identiteit stuiten.