To kill a mockingbird - Lee, Harper, ....- (London : Arrow Books, 2016)
De vertelster is Scout, een meisje van ongeveer 8 jaar. Haar vader is advocaat in een klein stadje in Alabama in de jaren '30. Scout groeit op met haar broer Jem van ongeveer 12 jaar. Hun moeder is jong gestorven. In het stadje wordt een zwarte man ervan beschuldigd dat hij een blanke vrouw heeft verkracht. De vader van Scout neemt de verdediging van de zwarte man op zich. Hoewel iedereen weet dat de blanke vrouw de verkrachting heeft verzonnen, wordt de zwarte man toch ter dood veroordeeld. De vader van Scout symboliseert in dit boek het gevoel voor rechtvaardigheid: ondanks alle tegenwerking blijft hij zich daarvoor inzetten. Zijn kinderen volgen zijn voorbeeld. De schrijfster weet deze boodschap op onnadrukkelijke, subtiele wijze vorm te geven en schildert daarnaast in dit boek een prachtig portret van een opgroeiend meisje. Deze roman werd al gauw wereldberoemd en won de Pulitzer prijs (beste Engelstalige roman van 1960), is verfilmd en vertaald in vele talen, waaronder het Nederlands. Lee schreef geen andere roman meer. Pocketeditie. © NBD Biblion
Engelstalige literatuur - English classics
Het dagelijks leven in een klein stadje in Alabama en de gebeurtenissen rond een negerproces gezien door de ogen van twee kinderen. - Jeugd ; zuidelijke staten van de Verenigde Staten ; 1918-1945 - Racisme