Nineteen eighty-four - Orwell, George, 1903-1950 (London : Penguin Books, 2003)
Anti-utopie van de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen een totalitair bewind. - Deze klassieke cultroman is tot op vandaag nog steeds actueel: het beeld van een totalitaire staat, waarin iedereen en alles wordt gecontroleerd wordt prachtig onder woorden gebracht door Orwell, die gefascineerd was door 'Modern Utopia' van H.G. Wells, en iets dergelijks wilde schrijven. De slogan “Big brother is watching you”, wordt anno 2000 nog steeds gebruikt en belooft niet veel goeds. Hoofdpersoon Winston Smith is niet gelukkig met deze slogan en heeft zijn twijfels over het politieke apparaat dat deze slogan letterlijk en figuurlijk hanteert. Als hij Julia ontmoet en ontdekt dat ook zij deze twijfels heeft, bundelen zij hun krachten om anderen te overtuigen dat het systeem niet deugt. In een gecontroleerde staat blijven ook de gedachten van personen niet onopgemerkt, dus worden zij beiden gearresteerd, gehersenspoeld en aan het eind van het boek heeft Winston zich overgegeven aan het feit dat 2+2=5, zoals het regime verordonneert. Vrij kleine druk en ruime interlinie. © NBD Biblion
Engelstalige literatuur - English classics
With an introduction by Thomas Pynchon