Catch-22 - Heller, Joseph, ....- (London : Everyman's Library, 2016)
Op een Amerikaanse luchtmachtbasis op een Italiaans eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog komt de absurditeit van de oorlog en het militarisme wel erg duidelijk naar voren. - Tegen de achtergrond van de toenemende Amerikaanse Vietnam-betrokkenheid geschreven absurde roman over de anti-held Yossarian. Deze is gestationeerd op een Italiaans eiland en - net als de auteur - bommenrichter bij de luchtmacht in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Hij is omgeven door volkomen verknipte figuren, stereotypen van de in ieder leger voorkomende baantjesjagers, idealisten, hardliners, angsthazen e.d. Zwarte humor en kolder, komische satire, realisme en onthullende, tegendraadse karaktertekening zijn de hoofdingrediënten van deze lijvige roman die de lezer steeds weer op het verkeerde been zet. Elke logica ontbreekt; alles wordt onderuit gehaald in deze tekening van de waanzin van de oorlog. Daardoor leest het verhaal niet eenvoudig en vergt het enige inspanning; de overdaad aan absurdheid - ook in het taalgebruik - vermoeit op den duur. Het boek was het debuut en het grootste succes van de Amerikaanse auteur (1923-1999); het is een klassieke maatschappij-kritische (oorlogs)roman, die succesvol is verfilmd. Bevat een voorwoord van de auteur (6 p.). Normale druk. © NBD Biblion
Engelstalige literatuur - English classics
With an introduction by Malcolm Bradbury