Rapporteren voor technici : instructiefiches voor instant rapportering - Martens, Sabine, ....- (Leuven : Acco, 2016)
"Rapporteren voor technici" is een praktisch naslagwerk dat is opgesteld volgens een unieke methode met instructiefiches. Het verleent antwoorden en inzichten zonder dat een lezer ellenlange teksten moet doorworstelen. In één blik krijgt de lezer een overzicht van wat in een goed rapport hoort ; hoe dat vormelijk moet worden opgemaakt en welke taal en stijl de juiste zijn. Ook leert hij/zij een onderzoeksvraag of projectvoorstel correct formuleren en worden praktische richtlijnen gegeven om informatie te structureren. Bovendien wordt op een eenvoudige manier aangegeven hoe wetenschappelijk refereren in elkaar zit. De leefwereld en het profiel van de technicus zijn de uitgangspunten van de methodiek, die vertrekt van schematische voorstellingen met kernbegrippen om te komen tot praktische tips en realistische voorbeelden. Het essentiële staat op de voorgrond in de instructiefiches waardoor de gebruiker onmiddellijk weet wat noodzakelijk is om bijvoorbeeld een bachelorproef te schrijven. In de vervolgfiches komt meer uitleg en is er aandacht voor veelvoorkomende (taal-)fouten en ettelijke voorbeelden. De methodiek kwam tot stand doordat de auteur de beoogde doelgroep voor dit boek door en door kent. Al 25 jaar geeft ze communicatietraining aan professionele bachelors in de industriële wetenschappen en is ze ankerpersoon talenbeleid aan de Odisee Technologiecampus in Gent. De methode werd getest en goed bevonden door haar eigen studenten.
Keywords: Rapporteren