Hoe bedenk je het?! : creatief denken in het basisonderwijs - De Bode, Jenny, ....-; Nijman, Lia, ....- (Bussum : Coutinho, 2014)
Praktische handreiking over het inzetten van creatief denken in onderwijssituaties. In dit lijvige naslagwerk gaan theorie en praktijk hand in hand; de informatie richt zich op pabostudenten en leerkrachten (basis)onderwijs, maar nadrukkelijk ook op kinderen, activiteiten met en door kinderen en op situaties buiten school waarin kinderen gestimuleerd worden nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen, zich te verwonderen, hun inventiviteit te botvieren. Het boek bestaat uit twee delen: in het eerste deel is er aandacht voor het begrip creativiteit (stimulerende, maar ook belemmerende factoren), de rol van creativiteit & creatief leren in programma's en leerplannen en de inzet van alle menselijke talenten en vermogens (zintuigen) bij speel-, leer- en ontdekprocessen. Het tweede deel stoffeert dit gedachtegoed met ruim honderd werkvormen en lessuggesties, waarbij denkvaardigheden worden geoefend en denkgereedschappen als filosoferen, combineren, associëren en taalspel worden ingezet. Korte intermezzo's uit de praktijk wisselen de informatie af. Kleine foto's en tekeningen completeren de tekst. Het boek besluit met een literatuuropgave en digitale bronnen. Mooie uitgave die veel lezers en gebruikers verdient. © NBD Biblion
Praktische, didactische handleiding voor pabostudenten en leerkrachten in het basisonderwijs, met onder meer werkvormen en lessuggesties.
Keywords: Creativiteit ; kinderen