Relatiegerichte begeleiding - Buijten, Barbara, ....- (Bussum : Coutinho, 2017)
In de praktijk van sociaal professionals staan menselijke relaties centraal. In het veranderende werkveld ligt de nadruk op het versterken van zelfregie, zelfmanagement, zelfredzaamheid en wederkerigheid bij de cliënt. Een goede verstandhouding tussen professional en cliënt is essentieel om op een menswaardige en tegelijk effectieve manier te werken aan participatie en herstel. Dit boek biedt concrete handvatten aan de sociaal professional om invulling te geven aan relatiegericht werken. Relatiegerichte begeleiding laat zien hoe een professional kan werken aan belangrijke grondhoudingen zoals aandacht, empathie en een onderzoekende houding. Ook komen vaardigheden zoals observeren, luisteren, afstemmen en non-verbale communicatie aan bod. Via cases en voorbeelden laat de auteur zien hoe relatiegerichte begeleiding in uiteenlopende werksituaties vorm kan krijgen. De opdrachten in het boek zetten de lezer aan tot reflectie op vaardigheden en houdingsaspecten in praktijksituaties. De uitgave sluit af met een hoofdstuk over cultureel bewustzijn bij relatiegericht begeleiden. Dit boek is geschikt voor studenten van hogere sociale studies en aanverwante opleidingen met aandacht voor relatiegerichte begeleiding. Voor professionals biedt het een toegankelijk overzicht van relatiegericht werken. Barbara Buijten is werkzaam als hbo-docent, supervisor en begeleidingskundige. Ze werkt aan de opleiding Social Work van de Hogeschool Inholland in Amsterdam en Den Haag en is tevens verbonden als hoofddocent aan de hbo-opleiding Counselling van de Hogeschool NTI.
Keywords: Hulpverlening ; methodiek