Dans! : praktisch handboek voor het basisonderwijs - Heijdanus-de Boer, Etje, ....-; Van Nunen, Anouk, ....-; Valenkamp, Martin, ....- (Bussum : Coutinho, 2014)
Dit handboek borduurt voort op het eerder verschenen advies 'Een goede basis' (2012)*. Hierin werd de kennisbasis van dans beschreven, welke zich richt op het inrichten van het onderwijsprogramma voor dans op de Pabo's. De uitgave 'Dans!' is meer gericht op de praktische didactiek. Het geheel bestaat uit elf compacte hoofdstukken waarvan de eerste zich met name richten op de didactiek. Naarmate het boek vordert, wordt er steeds meer een verband gelegd met de dagelijkse praktijk door middel van verdieping in de leerlijnen, het ontwerpen van lessen, lesvoorbereidingsformulieren, reflectieformulieren en voorbeeldlessen. Het boek leest vrij gemakkelijk weg, mede doordat de inhoud verdeeld is in korte subonderdelen en rijkelijk ondersteund wordt met praktijkvoorbeelden, overzichtelijke schema's en overzichten. Middels een symbool wordt steeds verwezen naar de bijbehorende website waarop onder meer filmpjes, oefentoetsen en links naar websites te vinden zijn. Inloggen kan met een persoonlijke code. Zeer geschikt voor Pabostudenten en leerkrachten in het basisonderwijs die willen leren door daadwerkelijk te doen. © NBD Biblion
Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang. Zo verkennen zij zichzelf, de ander en de wereld. Het vak dans is een vast onderdeel geworden in het basisonderwijs via de Kerndoelen en de Kennisbasis. is het eerste handboek dat deze kennisbasis concretiseert. De praktische didactiek met duidelijke leerlijnen helpt (aankomende) leerkrachten dansmateriaal te gebruiken en te ontwikkelen. Met DANS! ontdekken zij de expressiemogelijkheden van dans en leren deze toepassen. start met theorie over dans, ontwikkelingspsychologie, competenties voor en de ontwikkelingsdomeinen van dans. Centraal didactisch uitgangspunt is 'Leren door doen'. Het praktische deel omvat vervolgens leerlijnen dans voor groepen 1 tot en met 8, lesgeven in de stagepraktijk, start- en voorbeeldlessen met theoretische reflecties en samenhang met andere vakken. Er is een uitgebreide website met interactieve oefeningen, opdrachten, lesvoorbeelden en relevante links en een docentendeel met een beknopte handleiding en toetsen. richt zich op pabo studenten en leerkrachten in het basisonderwijs. Het handboek is ook geschikt voor studenten aan een dansacademie.
Keywords: Bewegingsopvoeding