Gemotiveerd leren en lesgeven : de kracht van intrinsieke motivatie - Ros, A. A. (Anje), 1967-; Castelijns, Jos (Joseph Henricus Maria), 1955-; Van Loon, Anne-Marieke, ....-; Verbeeck, Kris, ....- (Bussum : Coutinho, 2015)
In dit praktijkboek laten zeven auteurs, werkzaam in het wetenschappelijk, hoger en basisonderwijs, het belang zien van (intrinsieke) motivatie. In het eerste hoofdstuk belichten zij het begrip motivatie en enkele motivatietheorieën, waaronder de Self Determination Theory (SDT). Deze theorie gaat uit van drie psychologische basisbehoeften: autonomie, competentie en sociale verbondenheid. In de volgende drie hoofdstukken worden deze kernbegrippen verder uitgewerkt. Het vijfde hoofdstuk gaat over het evalueren en ondersteunen van de leerprestaties door de leerkracht en het laatste over diens eigen motivatie. Talrijke casussen van situaties in de klas concretiseren de theoretische uiteenzettingen. Alle hoofdstukken bevatten 'vragen ter overdenking' en een samenvatting. Achterin een literatuurlijst. Een helder, overzichtelijk boek, waarin de leerkracht handvatten krijgt aangereikt om de motivatie van de leerling en van zichzelf te stimuleren. Bedoeld voor studenten van de pabo en de lerarenopleiding en voor leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs. © NBD Biblion
Praktijkboek voor (aankomende) leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs om de intrinsieke motivatie van leerlingen en van zichzelf te stimuleren.
Keywords: Leren leren ; Leraren ; professionalisering