De illusie van het geheugen : waarom je misschien niet bent wie je denkt dat je bent - Shaw, Julia, ....- (Amsterdam : Prometheus, 2016)
Laat je geheugen je wel eens in de steek? Julia Shaw laat in haar boek De illusie van het geheugen zien dat ieders geheugen last heeft van 'geheugenfouten' en dat je daar niks aan kunt doen. Dit boek leert ons waarom sommige herinneringen niet echt gebeurd zijn, hoe herinneringen beïnvloed kunnen worden en waarom ons geheugen eigenlijk niet te vertrouwen is maar we dat toch maar beter wel kunnen doen. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. De lichte maar diepgaande schrijfstijl van Shaw laat ons zien hoe ons geheugen eigenlijk werkt en waar je voor moet oppassen wanneer je alleen op je geheugen denkt te kunnen vertrouwen. Dit alles blijkt opeens van groot belang wanneer het gaat om getuigenverklaringen bij misdaden, zoals op humoristische wijze door Shaw aan het licht wordt gebracht. Dr. Julia Shaw is onderzoeker criminologie aan de London South Bank University. Daarnaast adviseert ze de politie over psychologie en ondervragingstechnieken. Ze studeerde cum laude af aan de Universiteit van Maastricht.
Keywords: Geheugen