Architectuur en gebruikswaarde : programmeren, ontwerpen en evalueren van gebouwen - Van der Voordt, Theo, ....-; Van Wegen, Herman, ....- (Bussum : Thoth, 2009)
In dit boek, over het ontwerpen van gebouwen in brede zin, worden in zes hoofdstukken de volgende onderwerpen uitgewerkt: functie, functie en vorm, programma van eisen, van programma naar ontwerp, evaluatie en criteria en meetmethoden. De twee laatste hoofdstukken zijn een aangename aanvulling. Het boek geeft een goed overzicht in het gehele ontwerptraject, waarvan de onderdelen in afzonderlijke hoofdstukken redelijk uitgebreid besproken worden. Met behulp van tekeningen en foto's (zwart-wit), fragmenten en voorbeelden wordt telkens duidelijk gemaakt hoe het ontwerpproces in zijn werk gaat. De fragmenten en voorbeelden worden steeds in een grijs blok weergegeven en daarmee gescheiden van de tekst. De tekeningen en schema's zijn zeer verhelderend. Het boek is geschikt voor jongerejaars studenten op technische universiteiten en hogescholen. Het is helder en duidelijk, oogt vriendelijk en geeft een goed handvat bij het ontwerpen van een gebouw. Het boek is duidelijk een studieboek en in die vorm voldoet het zeker, maar is ook toegankelijk voor andere geïnteresseerden. Met registers, driekolommendruk. © NBD Biblion
Keywords: Architectuur ; ontwerpen