Eerste hulp bij tafels - Dusters, Petri, ....-; Jacobs, Magda, ....- (Antwerpen : Boek in Beeld, 2014)
De auteurs van de methode onderbouwen de werkvormen met de nodige theorie. Zo wordt uitgelegd dat het van groot belang is om kinderen inzicht te geven in de structuur en het nut van de tafels. Kinderen willen weten waarom ze de tafels moeten kennen. Dat moeten zij echter zelf ontdekken, wil het ook echt beklijven en begrepen worden. De auteurs staan bij deze opmerkingen stil en geven daar hun visie op. Er wordt in de methode goed gedacht aan kinderen die we zogenaamde ‘beelddenkers' noemen. Deze kinderen hebben vooral heel veel baat bij zien en handelen. Terwijl de oorspronkelijke strategie voor het aanleren van tafels puur cognitief is, wordt in ‘Eerste hulp bij tafels' juist de focus gelegd op het handelend vermogen van kinderen. Het lijfelijk ervaren van de structuur in tafels. De tijd om tafeltjes enkel aan te bieden in standaard rijtjes is voorbij. En de komst van deze methode verklaart het excuus ‘geen tijd' als ongeldig. Je hoeft niet zelf na school vanalles te bedenken en in elkaar te knutselen om een leuk aanbod te verzorgen. Die tijd kan vast beter besteed worden. De methode, bestaande uit een boek, een tafelplacemat, een tafelster en twee bordspelletjes, is een hele waardevolle aankoop voor een school of voor ouders die hun kinderen willen begeleiden. Kinderen zijn er echt bij gebaat. Niet enkel hun kennis van de tafels gaat er hard op vooruit, ook het zelfbeeld van kinderen vaart er wel bij.
Keersommen, oftewel tafels, zijn voor een heleboel kinderen lastig. De tafels beklijven maar niet en kinderen krijgen een steeds negatiever zelfbeeld omdat zij de tafeltjes nog steeds niet onder de knie hebben. Om kinderen zoveel mogelijk te helpen bij het memoriseren van keersommen, kunnen de verschillen tussen leerstrategieën als uitgangspunt genomen worden. We weten immers dat niet ieder mens op dezelfde manier informatie tot zich neemt. De één is vooral gebaat bij kijken en zien, terwijl een ander juist lijfelijk moet ervaren om begrip en inzicht te verwerven. Met die insteek hebben Petri Duysters en Magda Jacobs een methode ontwikkelt om kinderen spelenderwijs te helpen met het memoriseren van de tafels. Hun methode ‘Eerste hulp bij tafels' biedt leerkrachten en ouders een ruim scala aan voorbeelden om kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen bij het aanleren van tafels. Door middel van het diverse aanbod van ruim vijftig werkvormen en spelletjes, wordt ieder kind aangesproken op zijn of haar eigen talenten.
Met: 2 spelborden, 3 dobbelstenen, 3 pionnen