Interviewen : onthullend en respectvol - Van Waveren, Michelle, ....- (Bussum : Coutinho, 2015)
Enkele jaren nadat Pim Fortuyn riep dat hij gedemoniseerd werd door de media, lijkt ook binnen deze sector een normen- en waardendiscussie te ontstaan. De huidige interviewmethoden zijn vaak hard, terwijl de kijker dit nauwelijks kan waarderen. Dat het anders zou kunnen en moeten, wordt in dit boek beschreven. Het is een lesboek voor journalisten waarin alle elementen rondom het interview aan bod komen, met een nadruk op de sociale dimensie. Zo wordt het creëren van een goede gesprekschemie uit de doeken gedaan en er worden NLP-technieken (NLP staat voor neurolinguïstisch programmeren) in geïntegreerd. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een samenvatting en vragen/oefeningen. Het boek bevat vele citaten en tips van Amerikaanse en Nederlandse interviewgrootheden. De auteur heeft in 2002 de scriptieprijs van de NvJ gewonnen en verzorgt workshops bij de Nederlandse Film en Televisie Academie. In deze tweede, herziene druk kreeg het boek o.a. een praktischer insteek met meer praktijkopdrachten, een nieuw hoofdstuk over het verwerken van een interview tot een geschreven stuk en werd er vaker een link gelegd met de bijbehorende website.
Studieboek voor journalisten over interviewtechnieken en waarden en normen bij het interviewen.
Keywords: Interviews ; Media