Luchtvracht toegepast - Verspecht, Peter, ....-; Guilliams, Johan, ....- (Antwerpen : Intersentia, 2017)
Dit boek behandelt luchtvrachttransport vanuit een theoretisch en praktisch standpunt. De inhoud van het boek is opgebouwd rond drie cruciale thema's: luchtvrachtprocessen, tarificatie van de vracht en goederenkennis. Naast tal van inleidende begrippen en het economische belang van luchtvracht, komen een heel aantal organisaties en structuren aan bod. De verschillende luchthavens in België spelen hierbij een belangrijke rol. Brucargo, een uitermate belangrijke speler, wordt bondig besproken, evenals de diverse bedrijven, diensten, beroepsverenigingen en autoriteiten waarmee dit luchtvaartbedrijf in aanraking komt. Voorts worden basisprocessen als beveiliging, export, import en het opstellen van claims theoretisch uiteengezet, met bijzondere aandacht voor de nodige documenten. Vervolgens komt het financiële aspect van de vrachtzending aan bod. Hoe worden gewichten en afmetingen bepaald om een correcte berekening te maken van de luchtvrachtkosten? De auteurs bespreken hierbij bondig voortransportkosten en airport-to-airport kosten. Ten slotte wordt het onderscheid tussen directe zendingen en consolidaties behandeld, waarbij in het bijzonder de nadruk wordt gelegd op het belangrijkste transportdocument in deze sector, met name de Air Waybill. Luchtvracht biedt tal van voordelen, waaronder snelheid. Daarom worden er ook jaarlijks enorme volumes via de lucht getransporteerd. Dat is ook het geval voor heel wat gevaarlijke en farmaceutische goederen. In een laatste deel worden zowel het wettelijke kader als de verpakking en behandeling van deze goederen worden uitvoerig besproken. Daarnaast wordt ook het vervoer van bederfbare goederen, levende dieren en ‘general cargo' behandeld. Talrijke uitgewerkte voorbeelden maken het boek niet alleen geschikt voor studenten logistiek management, maar het is tevens een onmisbaar naslagwerk voor medewerkers in de luchtvrachtsector.
Keywords: Luchtvervoer ; Luchtvaart ; Vliegtuigen