Onbezorgd : naar een geïntegreerd gezondheidssysteem - Van Hootegem, Geert, ....-; Dessers, Ezra (red.), ....- (Leuven : Acco, 2017)
De Belgische gezondheidszorg behoort tot de beste van Europa, maar blijft dat wel houdbaar? Het goede nieuws is dat mensen langer leven dan ooit. Maar tegelijk neemt de nood aan chronische, meervoudige en psychosociale zorg toe. Vandaag zijn we vooral gericht op acute zorg door sterk gespecialiseerde zorgverstrekkers. Zodra diverse en langdurige zorgnoden de kop opsteken, zien zorgvragers al snel door de bomen het bos niet meer. Want de zorgverlening gebeurt gefragmenteerd en vanuit verschillende structuren. Zorgverstrekkers zien bovendien veel tijd opgaan in administratie en vergaderingen. Beleidsmakers en zorgverstrekkers zijn het er intussen roerend over eens dat zorg en welzijn eenvoudiger, doelmatiger en transparanter moet zijn. Ze streven naar een geïntegreerd gezondheidssysteem, dat gezondheid verbindt met welzijn, opleiding, werk en gezin. Uiteindelijk willen we allemaal onbezorgd kunnen leven en werken. Maar dat geïntegreerde zorgsysteem is er vooralsnog niet. De zorgsector heeft nood aan toegankelijke informatie en concrete organisatiemodellen. Dit boek komt daar op een praktijkgerichte manier aan tegemoet en zal ongetwijfeld iedereen die in zorg en welzijn actief is, aanspreken. De auteurs laten je delen in de meest recente wetenschappelijke inzichten. Ze voegden ook zelf de daad bij het woord. Een multidisciplinair team werpt vanuit verschillende invalshoeken een licht op de zaak. Aan dit boek werkten mee: Lieven Annemans, Sylvie Boermans, Inez Buyck, Bart Cambré, Melissa Desmedt, Steven Dhondt, Johan Hellings, Koen Hermans, Patrick Kenis, Jean Macq, Hanneke Molema, Herman Nys, Sam Pless, Chantal Van Audenhove, Steven van den Oord, Dominique Vandijck, Thérèse Van Durme, Ellen Vanermen, Nick Verhaeghe en Bert Vrijhoef.
Keywords: Gezondheidsbeleid ; België