Van contractie naar actie : motorisch leren in dagelijks leven, sport, muziek en revalidatie - Van Cranenburgh, Ben, ....- (Houten : Bohn Stafleu van Loghum, 2016)
Dit boek bespreekt de belangrijkste theorieën over het leren van motorische vaardigheden met het oog op de mogelijke toepassingen in sport, muziek en revalidatie. Het is bedoeld voor ieder die zich bezighoudt met het aanleren van motorische vaardigheden, professionals zoals sport-, muziek- en dansleraren, voor paramedici (fysiotherapeuten, ergotherapeuten en oefentherapeuten) maar zeker ook voor de ontwikkelde leek die als musicus, sporter of patiënt geïnteresseerd is in de mechanismen achter het leren van motorische vaardigheden. Mensen zijn tot indrukwekkende motorische prestaties in staat. De snelheid en nauwkeurigheid van een tennisservice, de vingervlugheid en fingerspitzengefühl van de musicus, de salto's van de kunstschaatser en turner zijn verbazingwekkend. En dat geldt zelfs voor doodgewone dagelijks leven activiteiten zoals fietsen, timmeren of aardappels schillen. Sommige patiënten met hersenbeschadiging (bijv. beroerte) herstellen goed, andere niet, waarom? Goed om daar eens bij stil te staan. Motorisch leren is ondenkbaar zonder hersenen. Er niet één hersengebied voor motoriek, maar talrijke hersengebieden blijken betrokken. Dit strookt geheel met het huidige inzicht dat het leren van motorische vaardigheden onlosmakelijk verbonden is met sensoriek, emoties en cognitie. Er is zeker niet één superieure leermethode, maar er bestaat een uitgebreid palet aan mogelijke leerstrategieën waaruit weloverwogen gekozen kan worden op basis van iedere individuele situatie. Aan de hand van vele uitgewerkte praktische voorbeelden op het gebied van sport, muziek en revalidatie, laat het boek zien dat de wetenschappelijke inzichten over motorisch leren hun directe toepassing in de praktijk kunnen hebben.
Keywords: Motoriek ; Neurofysiologie ; Hersenfuncties