Leren van kunst : ruimte voor en door creativiteit - Potters, Olga, ....-; Lutke, Suzan, ....- (Bussum : Coutinho, 2018)
Creativiteit met verbeeldingskracht als fundament is van groot belang voor opgroeiende kinderen. Creativiteit is een ingewikkeld begrip. Als je het vastlegt, in leerlijnen verwoordt of in stappen beschrijft, kan het als los zand tussen je vingers wegsijpelen. Toch kun je veel dingen doen en leren om de creativiteit van je leerlingen vleugels te geven. Over hoe je dat doet in het basisonderwijs gaat Leren van kunst. Wat kunnen we leren van kunst als het gaat om creativiteit? Kunst maakt via kritische vragen ons hoofd en onze zintuigen wakker. Kunst nodigt uit tot dialoog door je uit te dagen tot het innemen van een ander perspectief. Daarmee voedt kunst de verbeeldingskracht en schept ruimte. Ruimte in tijd, voor ideeën, om uit te proberen, voor contact en om te ervaren. Ruimte dus ook voor persoonlijke betekenisgeving. Leren van kunst laat in drie delen zien dat creativiteit heel goed gedijt bij dit soort ruimte en de verbindende factor is tussen de verschillende 21e-eeuwse vaardigheden. Het 'Waarom' gaat in op het maatschappelijk belang van dit boek. Vervolgens beschrijft het 'Wat' het theoretische fundament, gebaseerd op het onderzoek Didactiek 21e eeuw (D21). Tot slot biedt het 'Hoe' praktische suggesties voor in de klas. Leren van kunst wil inspireren, informeren, uitdagen en verwarren. Het is geschreven voor (aankomende) leerkrachten en alle andere professionals in het basisonderwijs die ruimte voor creativiteit willen scheppen. Suzan Lutke is musicus, muziekdocent en onderwijskundige. Zij runt een eigen adviesbureau voor de kunst- en cultuursector en het onderwijs. Olga Potters heeft aan ArtEZ gestudeerd en is leerkracht basisonderwijs en onderwijskundige. Zij is nu onderzoeker aan het lectoraat kunst- en cultuureducatie van ArtEZ.
Keywords: Kunst ; kinderen