Psychische gezondheid : gedragsverandering en zelfregulatie bij psychische problematiek - van der Stel, Jaap, 1953- (Bussum : Coutinho, 2018)
Waarom is het zo lastig om gedrag te veranderen? Wat kunnen mensen met gedragsproblemen zelf doen om het dagelijks functioneren te verbeteren en hoe kunnen professionals ze hierbij ondersteunen? Psychische gezondheid geeft inzicht in de psychische processen en problemen die een rol spelen bij het veranderen van gedrag. In het boek ligt het accent op zelfregulatie. Het boek sluit goed aan op de recente ontwikkelingen binnen de psychiatrische hulpverlening om mensen met psychische problemen zelf verantwoording te laten nemen voor het veranderen van hun gedrag. Het toont toekomstig sociale professionals wat er mogelijk is op het gebied van gedragsverandering en leert ze om adequate ondersteuning te bieden zonder cliënten te veel bij de hand te nemen. Het boek bevat beknopte overzichten over menselijk gedrag en (psychische) gezondheid en gaat in op de mogelijkheden en beperkingen van professioneel handelen. Het maakt inzichtelijk hoe de mechanismen werken die ten grondslag liggen aan de aanpak van psychische problemen. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van motivatie, de vorming van identiteit, zelfbeheersing en stress. Psychische gezondheid is geschreven voor studenten van zorg en welzijnsopleidingen, maar is ook interessant voor studenten aan de Lerarenopleiding die de Master Educational Needs volgen. Jaap van der Stel is lector Geestelijke Gezondheidszorg aan de Hogeschool Leiden.