Non-verbale werkvormen in supervisie en coaching : de taal van het lichaam - Sikkema, Rina, ....- (Amsterdam : Nelissen, 2010)
In de huidige tijd wordt sterk de nadruk gelegd op zelfsturing. Voor mensen die zich willen ontwikkelen, kan dat niet het hele verhaal zijn. Voor zelfontplooiing heb je de ander nodig. Dit boek gaat over non-verbale expressie en hoe deze kan worden gebruikt in coaching/supervisie om tot een sterker bewustzijn bij cliënt (en begeleider) te komen. Een groot aantal oefeningen en citaten uit reflectieverslagen maakt duidelijk hoe belangrijk het kan zijn nieuwe inzichten 'aan den lijve' te ervaren. In de oefeningen worden verschillende manieren besproken om gedragsproblemen (starre reactiepatronen, het moeizaam bewaken van de eigen grenzen) scherper te kunnen zien: rollenspellen, gebruik van materialen, werken met metaforen en dergelijke. De rode draad in het boek is dat leerprocessen slechts ten dele bewust plaats vinden; lichaamstaal en onbewust denken (met verwijzing naar A. Einstein) spelen een grote rol. Het goed geschreven boek is verrijkend voor de inzichten van de coach/begeleider. Met zwart-witfoto's. © NBD Biblion
Werkboek met oefeningen en ondersteunende theorie voor coaches en begeleiders.
Keywords: Interne communicatie ; Lichaamstaal