Geschiedenis van de wetenschap - Vanlanduyt, Hans, ....- (Tielt : Lannoo, 2018)
Wat is wetenschap? Hoe is wetenschap ontstaan? Hoe evolueert wetenschap en waarom evolueert ze zo? Deze vragen staan centraal in dit werk. Wie wil achterhalen hoe wetenschap evolueert, denkt meteen aan schitterende ingevingen van briljante wetenschappers, aan nieuwe experimenten van vooruitstrevende onderzoekers, aan technische innovaties die de wetenschappen naar een hoger niveau tillen. Uiteraard dragen al deze elementen bij tot de ontwikkeling van wetenschap, maar de werkelijkheid is toch enigszins anders. Ook elementen als toeval, hardnekkige vooroordelen of bijvoorbeeld het karakter van een wetenschapper bepalen voor een stuk of nieuwe ideeën al dan niet doorbreken. Zo hebben niet de boeken van Copernicus of van Kepler tot een doorbraak van het heliocentrisch wereldbeeld geleid, maar is het de koppigheid van Galilei die de revolutie ontketende. Dit werk wil met gelijkaardige voorbeelden de evolutie van de wetenschap illustreren. Maar niet enkel de wetenschappelijke kennis evolueert, ook de ambitie van wetenschappers is in de loop der tijden gewijzigd. De zoektocht naar ware, betrouwbare kennis heeft plaatsgemaakt voor het ontwikkelen van modellen die de werkelijkheid beschrijven. Dit boek heeft niet de ambitie om een volledig en gedetailleerd overzicht van de geschiedenis van de wetenschap te bieden. Veeleer worden grote lijnen geschetst en wordt er aandacht besteed aan de evolutie zelf. Zo komen de boeiende geschiedenis van mechanica, elektromagnetisme, relativiteitstheorie, sterrenkunde en geneeskunde aan bod.
Keywords: Geschiedenis; Wetenschappen