Hoe de mens de wereld vorm gaf - Caestecker, Frank, 1960- (Gent : Academia Press, 2015)
Geschiedenis lijkt vooral de geschiedenis te zijn van een groep mensen bezig met de opbouw van een eigen samenleving - in moderne termen, van een natie. Die samenleving, Vlaanderen, België, Europa..., is de sociaal-politieke, maar ook vaak culturele en economische context waarbinnen ieder van ons zijn of haar leven betekenis geeft. Dankzij het verdwijnen van de interne grenzen en dankzij de euro groeide ook ‘Europa' uit tot een steeds meer beleefde ruimte. De Europese geschiedenis wordt concurrent voor de ‘klassieke' nationale geschiedenis. Dat nationaal of Europees verhaal speelt zich echter niet af in een vacuüm. Het is altijd deel van een groter geheel. Deze wereld die ons dorp is staat centraal in dit boek. Met een breed blikveld wordt de menselijke geschiedenis sinds de homo sapiens hier gebundeld. Het chronologisch opgebouwd verhaal dat hier wordt gebracht, stelt de mens en zijn samenleving centraal vanuit een mondiaal perspectief, met de klemtoon op politieke en sociale veranderingsprocessen. OVER DE AUTEUR Frank Caestecker is Doctor in geschiedenis van het Europees Universitair Instituut (Firenze). Hij is verbonden aan de vakgroep Handels- en Bestuurswetenschappen (Faculteit Economie en Bedrijfskunde) van de universiteit Gent. Hij is ook verbonden aan de opleiding Bachelor in de toegepaste taalkunde (vakgroep “Vertalen, Tolken en Communicatie”), waar hij wereldgeschiedenis doceert.
Eerder verschenen o.d.t.: Hoe de mens de wereld vormgaf
Keywords: Geschiedenis