Medische keuzes : praktische gids voor overleg tussen zorgverstrekker en patiënt - Van Audenhove, Chantal, ....- (Tielt : LannooCampus, 2015)
Persoonsgerichte zorg is zorg met aandacht voor de zieke mens en zijn voorkeuren en waarden gebaseerd op zijn unieke samenstel van biologische, psychische, sociale en existientiële factoren in het ziekteproces. Uitgangspunt is een gelijkwaardige relatie tussen arts en patiënt. In dit boek beschrijft de auteur – hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg en eertelijnszorg aan de KU Leuven – een houding en werkwijze die concrete invulling geeft aan persoonsgerichte zorg. Persoonsgericht kiezen en beslissen in arts-patiëntrelaties wordt nader uitgewerkt aan de hand van casusbeschrijvingen, beslissingshulpmiddelen voor patiënten en diverse soorten keuzesituaties – waaronder gezondheidsbevordering, vroegtijdige detectie en behandeling en langdurige, palliatieve zorg. Het resultaat is een wetenschappelijk verantwoord boek met uitvoerige literatuurlijst, geënt op de Belgische gezondheidszorg, maar ook in Nederland zeer bruikbaar als praktische gids voor professionals in de zorg die samen met de patiënt in overleg willen gaan.
Keywords: Patiëntenbegeleiding