Competenties in moeilijke situaties : over kwaliteit van zorg en communicatie - De Lepeleire, Jan, ....-; Keirse, Manu, 1946- (Leuven : Acco, 2012)
In dit tweede deel van een vierdelige reeks over patiëntgerichte zorg en communicatie staat efficiënt en kwaliteitsgericht communiceren in moeilijke situaties met de zorgvrager en zijn naasten centraal. De nadruk ligt op communicatie met patiënten die de diagnose van een chronische of levensbedreigende ziekte krijgen. Het eerste deel gaat over diagnosestelling en vroegtijdige zorgplanning. Artsen krijgen informatie over communiceren, rekening houdend met de individuele patiënt. In de volgende hoofdstukken worden omgaan met verlies, rouwen en pathologisch rouwen omschreven. Hier spreken de auteurs ook andere paramedici aan. Vervolgens komt het belang van duidelijke communicatie en een goede samenwerking binnen de verschillende disciplines in de zorg aan bod. Het laatste hoofdstuk biedt inzicht in het omgaan met medische fouten. De overzichtelijke lay-out, de citaten en casussen brengen afwisseling in deze pittige publicatie. De theorie wordt helder in contact gebracht met de praktijk. Hierdoor kan het boek zeker ook als handboek gebruikt worden voor studenten. Met literatuurlijst. Tweekleurendruk, verlucht met kaders. © NBD Biblion
Dit boek maakt deel uit van een reeks van vier boeken over communicatie in zorgsituaties. In dit tweede deel wordt besproken hoe een arts of andere zorgverlener in kritieke situaties met de patiënt kan communiceren op een wijze die vertrouwen creëert en/of heropbouwt.
Keywords: Communicatie ; gezondheidszorg