Samen aan de slag : naar volwaardig partnerschap in een persoonsgericht ondersteuningsproces - Broekaert, Rilke, ....-; Claes, Claudia, 1965-; Vandevelde, Stijn, 1976- (Gent : Academia Press, 2016)
Het handboek 'Samen aan de slag: naar volwaardig partnerschap in een persoonsgericht ondersteuningsproces' is geschreven voor iedereen die ondersteuning geeft aan personen met een beperking, zowel binnen als buiten de context van een voorziening. Het vertrekt vanuit de nood aan meer duidelijkheid omtrent de fases, stappen en rollen in een persoonsgericht ondersteuningsproces. De stap van theorie naar praktijk vertaalt zich in praktische tips en concrete richtlijnen. Een aantal 'what if'- situaties trachten een antwoord te bieden op concrete en in de praktijk vaak voorkomende problemen. Een hulp voor trajectbegeleiders, casemanagers, orthopedagogen, begeleiders, persoonlijk assistenten, familieleden en vrienden van personen met een beperking, maar ook voor managers of leidinggevenden van voorzieningen. Dit handboek maakt deel uit van een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek aan de Faculteit Mens en Welzijn van de Hogeschool Gent met als titel 'Kwaliteit van Bestaan en ondersteuning: een studie naar hoe informatie gericht kan ingezet worden binnen persoonlijke ondersteuningsplannen'. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Hogeschool Gent en werd gecoördineerd door promotor Claudia Claes, co-promotor Stijn Vandevelde en externe co-promotor Jos van Loon. De resultaten verkregen uit dit onderzoek bepaalden mee de uiteindelijke vorm en inhoud van dit handboek en betekenen een meerwaarde voor de verdere kennisontwikkeling en -verspreiding van E-QUAL, het expertisecentrum van de Hogeschool Gent met betrekking tot Quality of Life.
Keywords: Mentaal gehandicapten ; hulpverlening - Kwaliteitszorg ; gehandicaptenzorg