Gelijke kansen in de school : diversiteit in vijf thema's - Mitchell, David R., ....- (Huizen : Uitgeverij Pica / PelckmansPro, 2018)
De maatschappij is diverser dan ooit en dat stelt scholen voor bijzondere uitdagingen. David Mitchell schreef dit prikkelende boek om (aankomende) leraren te helpen effectief les te geven aan een grote verscheidenheid aan leerlingen. Om beter onderwijs te geven aan álle leerlingen, analyseerde hij de beste strategieën. Daarbij baseerde hij zich, net als in zijn bestseller Wat écht werkt, op de meest recente onderzoeken naar de effectiviteit van onderwijsbeleid en -methoden. Mitchell onderscheidt vijf belangrijke categorieën van diversiteit: sekse en seksuele identiteit; sociale klasse en sociaal-economische status; ras, etniciteit en cultuur; overtuigingen en religie; en achterstanden en handicaps. Hij stelt cruciale vragen die alle beleidsmakers, onderwijsprofessionals en studenten in overweging moeten nemen: * Hoe kan onderwijs ruimte bieden aan diversiteit en garant staan voor kansengelijkheid? * Waarom is die diversiteit zo belangrijk? * Welke invloed heeft de maatschappelijke drang naar cohesie en saamhorigheid op mensen die 'anders' zijn? * Wat zijn de culturele en historische opvattingen over onderlinge verschillen? * Moeten leerkrachten verschillen benadrukken, opheffen, verminderen of negeren?