De opwaartse spiraal : stap voor stap je depressie overwinnen met inzichten uit de neurowetenschap - Korb, Alex, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2017)
Breek uit de neerwaartse spiraal van depressie! Soms voelt alles zwaar en zinloos. Dat gevoel hebben we allemaal wel eens. Het is een natuurlijk bijproduct van de complexe bedrading in onze hersenen. Voor de meeste mensen is het slechts een vluchtig gevoel, maar door subtiele verschillen in neurobiologie blijven sommigen erin hangen. Zij vinden niks meer de moeite, laat staan leuk, hebben nauwelijks energie en slapen slecht. Ze voelen zich steeds verdoofder, leger, hopelozer en hulpelozer. Zij zijn in een neerwaartse spiraal beland. Uit recent neurowetenschappelijke onderzoek blijkt dat we deze neerwaartse spiraal kunnen keren. Alex Korb laat zien dat positieve veranderingen in je leven, positieve neurale veranderingen teweegbrengen - in de elektrische activiteit in de hersenen, in de chemische samenstelling ervan en zelfs in het vermogen van de hersenen om nieuwe neuronen aan te maken. In het eerste deel van De opwaartse spiraal legt Korb uit hoe het brein vast komt te zitten in een neerwaartse spiraal. Aan de hand van informatie over de werking van het brein, geeft hij inzicht in wat je kunt veranderen en hoe je kunt accepteren wat je niet kunt veranderen. In het tweede gedeelte laat Alex Korb zien hoe je het verloop van een depressie kunt beïnvloeden. Door middel van acht veranderingen in je leven kun je de activiteit in verschillende hersencircuits positief veranderen: lichaamsbeweging, beslissingen nemen, slaap, gewoontes, biofeedback, dankbaarheid, sociale steun en professionele hulp. In heldere taal, met veel informatie en humor, wijst Alex Korb je de weg naar een opwaartse spiraal waarin je meer energie hebt, beter slaapt, minder piekert en je weer gelukkiger voelt.
Keywords: Depressie