Portaal : praktische taaldidactiek voor het basisonderwijs. - Paus, Harry, ....-; Bacchini, Sylvia, ....-; Dekkers, Rikky, ....-; Hofstede, Dory, ....- (Bussum : Coutinho, 2018)
Gewijzigde, uitgebreide en geactualiseerde herdruk van dit standaardwerk over taaldidactiek in het primair onderwijs, een specialistische en tegelijk praktische vraagbaak. Dit boek biedt een gedegen, gestructureerde, helder opgezette, vlot leesbare en inspirerende inhoudelijke presentatie van de rijke schatkist van de didactiek van de Nederlandse taal in het primair onderwijs. In tien royale hoofdstukken, met handige onderverdeling, wordt de student, geïnteresseerde professional, door aspecten geleid als: taal en taalonderwijs, taalverwerving, mondelinge taalvaardigheid, woordenschatonderwijs, geletterdheid: lezen, geletterdheid: schrijven én spelling, taalbeschouwing, jeugdliteratuur, Nederlands als tweede taal en taalbeleid. Ieder hoofdstuk wordt gestoffeerd met praktijkvoorbeelden, geschematiseerde overzichten, praktijktips en zwart-witfoto's. De inhoud van de hoofdstukken wordt verder verwerkt binnen een aantal opdrachten die met behulp van een speciale boekcode via het internet te benaderen zijn (www.coutihno.nl/portaal). Bedoeld voor pabostudenten is dit complete handboek een aanrader voor ieder binnen het basisonderwijs en onderwijsbegeleiding. De auteurs zijn allen ter zake kundig. Met register en uitgebreide literatuurverwijzing.
Taal bepaalt wie we zijn en speelt een cruciale rol in ons leven. We gebruiken taal om te communiceren, onze gevoelens uit te drukken en om greep op de wereld te krijgen. Zo schept taal de grenzen van wie we zijn en willen worden. Daarom is goed taalonderwijs op de basisschool belangrijk. Kinderen leren er taal te gebruiken en op taal te reflecteren. Dit vraagt om vaardige leerkrachten die het taalontwikkelingsproces van hun leerlingen zorgvuldig begeleiden. Portaal is hét praktische taaldidactiekboek dat een 'portaal' biedt naar de wereld van het taallerende kind. Het boek gaat over de wijze waarop je als leerkracht elke leerling tijdens de basisschoolperiode kunt begeleiden in zijn of haar talent. Portaal is onmisbaar voor pabostudenten, leerkrachten, taalcoördinatoren in het basisonderwijs en andere belangstellenden die hun kennis op het gebied van taal en taaldidactiek willen actualiseren.
Keywords: Nederlands -- Basisonderwijs -- Didactiek