Moet ik nu bang zijn? Kinderen helpen in tijden van angst en terreur - Scaut, Lies, ....-; De Soir, Erik, ....- (Tielt : Lannoo, 2016)
Een mustread voor ouders en leerkrachten, met veel praktische tips Wat is een terrorist? Hoe voelt het om dood te gaan? Kan dit ook bij ons gebeuren? Mag ik nog lachen? Waarom blijf ik er altijd maar aan denken? Kan ik ooit nog opnieuw niet bang zijn? De hele wereld is geschokt door de aanslagen in onder meer Parijs, Brussel en Nice. Het is bijna onvermijdelijk dat ook kinderen in contact komen met beelden ervan. Maar hoe leg je zulke gruweldaden uit aan je kind? En hoe neem je hun angst weg als je eigenlijk zelf ook bezorgd bent? Psychotherapeute Lies Scaut en traumapsycholoog Erik de Soir vertrekken vanuit concrete vragen die kinderen na de aanslagen hebben gesteld. Ze tonen hoe je met je kind in gesprek kunt gaan over terreur, hoe je tijdig een trauma herkent en hoe je hun veerkracht in tijden van angst kunt versterken. De vele praktische tips maken dit boek tot een absolute must read voor ouders en leerkrachten. 'Met dit boek willen we de vele vragen en zorgen van ouders, leerkrachten en hulpverleners tegemoet treden. We hopen dat de informatie in dit boek hen wat kan geruststellen en dat de lezer zal begrijpen hoe veerkrachtig kinderen wel zijn. We hopen ook dat het boek ouders, leerkrachten, hulpverleners en volwassen begeleiders van kinderen zal helpen bij het formuleren van de juiste antwoorden op de vele vragen die kinderen zich momenteel stellen in onze snel veranderende maatschappij. Wie kinderen redt van hun angsten, redt immers de wereld! We moeten leren inzien dat we niet verantwoordelijk zijn voor wat er in de wereld allemaal aan het gebeuren is, maar wel voor de manier waarop wij daarmee omgaan.'
Keywords: Emoties; Kinderangsten